Skip to main content

Rapid fire 28 javascript questions and answers .

 

Rapid fire 28 javascript questions and answers .


Check these rapid javascript questions and answers that will help you to understand Javascript in a different way.

Question 1: What is typeof [] ?


Ans: Object. Actually, Array is derived from Object. If you want to check the array use Array.isArray(arr)


Question 2: What is typeof arguments?


Ans: Object. arguments are array-like but not array. it has length, can access by index but can't push pop, etc.


Question 3: What is 2+true?


Ans: 3. The plus operator between a number and a boolean or two boolean will convert boolean to number. Hence, true converts to 1 and you get a result of 2+1


Question 4: What is '6'+9 ?


Ans: 69. If one of the operands of the plus (+) operator is a string it will convert other numbers or boolean to string and perform concatenation. For the same reason, "2"+true will return "2true"


Question 5: What is the value of 4+3+2+"1" ?


Ans: 91 . The addition starts from the left, 4+3 results 7 and 7+2 is 9. So far, the plus operator is performing addition as both the operands are number. After that 9 + "1" where one of the operands is string and plus operator will perform concatenation.


Question 6: What is the value of "1"+2+4 ?


Ans: "124". For this one "1" + 2 will produce "12" and "12"+4 will generates "124".


Question 7: What is the value of -'34'+10 ?


Ans: -24. minus(-) in front of a string is an unary operator that will convert the string to a number and will make it negative. Hence, -'34' becomes, -34 and then plus (+) will perform simple addition as both the operands are number.


Question 8: What is the value of +'dude' ?


Ans: NaN. The plus (+) operator in front of a string is an unary operator that will try to convert the string to number. Here, JavaScript will fail to convert the "dude" to a number and will produce NaN.


Question 9: If you have var y = 1, x = y = typeof x; What is the value of x?


Ans: "undefined"


Question 10: for var a = (2, 3, 5); what is the value of a?


Ans: 5. The comma operator evaluates each of its operands (from left to right) and returns the value of the last operand. ref: MDN


Question 11: for var a = (1, 5 - 1) * 2 what is the value of a?


Ans: 8


Question 12: What is the value of !'bang' ?


Ans: false. ! is NOT. If you put ! in front of truthy values, it will return false. Using !! (double bang) is a tricky way to check anything truthy or falsy by avoiding implicit type conversion of == comparison.


Question 13: What is the value of parseFloat('12.3.4')?


Ans: 12.3


Question 14: What is the value of Math.max([2,3,4,5]) ?


Ans: NaN


Question 15: 3 instanceof Number ? 

Ans: false


Question 16:null == undefined ?


Ans: true


Question 17:What is the value of !!function(){};


Ans: true


Question 18: What is the value of typeof bar ?


Ans: "undefined"


Question 19: What is the value of typeof null?


Ans: "object"


Question 20: If var a = 2, b =3 what would be value of a && b ?

Ans: 3


Question 21: What would be consoled var foo = 'outside'; function logIt(){console.log(foo); var foo = 'inside';} logIt() ?


Ans: undefined


Question 22: What is -5%2 ?


Ans:-1. the result of remainder always get the symbol of first operand.


Question 23: Why .1+.2 != .3 ?


Ans: Because the answer will be 0.30000000000000004.

For more details click  here. 


Question 24: 42..toString() ?

Ans: "42"


Question 25: 4.2..toString ?

Ans: SyntaxError: Unexpected token .


Question 26:42 . toString() ?


Ans: "42"


Question 27: typeof(NaN) ?


Ans:"number"


Question 28: 2 in [1,2]?

Ans: false. Because "in" returns whether a particular property/index available in the Object. In this case, object has index 0 and 1 but don't have 2. Hence you get false.


You Might Like:

Node.js interview questions set 1

Node JS: Understanding bin in package.json.

Node.js: Bundling your Node.js application to a single executable for Windows.

Node.js: Extract text from image using Tesseract.



Comments

Popular posts from this blog

Node JS:Understanding bin in package.json.

Well as a Node Js developer we know package.json as dependency file where we keep a note of all dependencies of our project. Here we will be looking at what is bin in package.json? To understand this we first need to understand command line application and it's purpose. CLI applications are mostly used to automate things such as deployments of application,running tests,building reports and the list goes on and on. So lets start with creating our first CLI application. First, let’s make sure you have the tools required. To complete this tutorial, you will need the following: 1)A recent version of Node.js downloaded and installed 2)A good text editor, such as Visual Studio Code Next, open your computer’s command prompt (Windows) or terminal (macOS/Linux). Change the current directory to the folder where you save your documents or projects. Enter the following commands to create a new project folder and initialize the project. mkdir hello-cli cd hello-cli npm init Nex

Node.js: Extract text from image using Tesseract.

In this article, we will see how to extract text from images using Tesseract . So let's start with this use-case, Suppose you have 300 screenshot images in your mobile which has an email attribute that you need for some reason like growing your network or for email marketing. To get an email from all these images manually into CSV or excel will take a lot of time. So now we will check how to automate this thing. First, you need to install Tesseract OCR( An optical character recognition engine ) pre-built binary package for a particular OS. I have tested it for Windows 10. For Windows 10, you can install  it from here. For other OS you make check  this link. So once you install Tesseract from windows setup, you also need to set path variable probably, 'C:\Program Files\Tesseract-OCR' to access it from any location. Then you need to install textract library from npm. To read the path of these 300 images we can select all images and can rename it to som

Node.js: Bundling your Node.js application to single executable for Windows.

In this article, we will see how to bundle Node.js application to a single executable for Windows. What's the need? Well recently, I had taken a work where I needed to convert pdf's(Of similar format) to excel sheet. So I was reading the pdf's from a folder in desktop and I was storing the output excel sheet into a separate folder on the desktop. I used Node.js for the program. Now the client wanted it to install the program on 25 windows machine and his budget was really low. So it was also not possible for me to install node.js for 25 machines and then install the required dependency for each one. One of the solution: While I was searching for an easy solution I found this amazing npm module pkg . This module can make your node.js app work like plug and play type. No need to install Node.js on the client machine or any other dependency.  It helps to make a commercial or trial version of your node.js application without exposing the source code. I found